Ferdighus.com
Leter du etter gode tilbud på ferdighus? Få uforpliktende tilbud fra flere leverandører!
Cover

Hva følger med i prisen på et ferdighus?

Det er vanskelig å gi noen generell fasit på hva som følger med og hva som ikke følger med i prislisten på ferdighus. Fasiten får du bare etter at du har fått en salgskonsulent hos husleverandøren til å regne ut eksakt pris for deg. Noen hovedtrekk kan vi imidlertid gi, selv om varianetene er mange der ute. Noen husleverandører (bl.a. IEC Hus og Norgeshus) skiller mellom "malingsklart" og "nøkkelferdig" hus. De to ulike variantene kan du lese mer om nedenfor. Andre leverandører som f.eks. Älvsbyhus har valgt å inkludere en rekke standardprodukter i grunnprisen, men med muligheten for å oppgradere produktene. Felles for leverandørene er at standardleveransen som regel inneholder minst noe som tilsvarer "malingsklart hus" nedenfor, og at leveransen følger byggteknisk forskrift (TEK10).

Malingsklart hus

Det er viktig å lese kontrakten nøye for å være sikker på hva som faktisk følger med og ikke. Hvis ikke annet er spesifisert, må du selv sørge for tomt, grave- og grunnarbedier, tilknytningsavgifter, utstikking, uavhengig kontroll, prosjektering, byggesak og byggestrøm. For en standardleveranse/malingsklart hus kan du måtte betale ekstra for noen eller flere av følgende: innvendig og utvendig maling/sparkling, parkett/gulvbord/gulvbelegg, fliser/belegg på bad, badekar/dusjhjørne/dusjkabinett, lamper, peis/ovner og hvitevarer. Utvendige trapper, rekkverk og overbygg trenger heller ikke være inkludert i standardleveransen med mindre dette er spesifisert. Grunnmur/plate på mark kan være inkludert i prisen, men trenger ikke å være det. Vær også klar over at noen priser oppgis med uinnredet kjeller eller loftsetasje.

Følgende er som regel inkludert i et malingsklart hus: nødvendige elektriske punkter, kjøkkeninnredning, garderobeskap, baderomsinnredning (toalett og servant), trapper, balansert ventilasjon, samt innvendige rør- og elektrikerarbeider. Felles for de fleste husleverandørene er at du selv kan velge til og fra produkter slik du ønsker. Du kan altså velge å gjøre deler av jobben selv, eller skaffe deler av produktene selv. Men du kan også velge blant en rekke forhåndsdefinerte produkter og få gode priser på disse via ferdighusselskapet. Husene leveres også som regel grunnet og med forsikring i byggeperioden.

Nøkkelferdig hus

Er huset "nøkkelferdig" kan du forvente at det meste av innvendig arbeid og fastmontert inventar følger med. Imidlertid kan prisene være basert på enkle standardløsninger, så det er ofte vanlig å oppgradere noen eller flere av produktene. Du kan som regel også velge å inkludere alt av utvendig arbeid i pristilbudet, men her står du fritt til å innhente egne tilbud om du ønsker dette. Som for malingsklart hus velger du selv om du ønsker å gjøre deler av arbeidet/innkjøpene selv, så i realiteten er det kun et fåtall som bestiller et 100% nøkkelferdig hus eller et "ribbet" malingsklart hus. De fleste velger til noen produkter og velger fra noen slik at de ender opp med et hus som ligger et sted i mellom.

Når du sammenligner priser

Det kan være greit å ha en viss oversikt over hva som normalt er inkludert når du sammenligner priser på ferdighus, men husk at den riktige prisen får du først etter at husleverandøren har regnet ut nøyaktig hvor mye ditt hus koster. Vær også klar over at det skal en del egeninnsats til for å komme i mål med hele husprosjektet til utgangsprisene du finner i prislistene til husleverandørene. Utgangsprisene gir en god indikator på hva selve huset vil koste til syvende og sist, men tilleggskostnader som garasje, grunnarbeider og andre kostnader kan fort føre til at hele husbyggingsprosjektet blir en del dyrere enn utgangsprisene du finner i prslistene.

Vi har også bidratt med kunnskap om emnet på klikk.no

Ikke gå glipp av drømmehuset! Få tilbud og kataloger fra flere husleverandører.

* Kommune er nødvendig.
{{option.name}}
{{option.name}}
* Navn er nødvendig. * Navn må inneholde minst 2 bokstaver.
* Telefonnummer er nødvendig. * Telefonnummeret må bestå av 8 siffer. * Telefonnummeret må bestå av siffer.
* E-post er nødvendig. * E-post er ikke skrevet riktig. * E-postadressen eksisterer ikke.
* Adresse er nødvendig.

{{poststed}}

* Postnummer er nødvendig. * Postnummeret må bestå av 4 siffer. * Postnummeret må være gyldig.
Følg oss på Facebook

Følg oss på vår Facebookside for å holde deg oppdatert på ferdighusmarkedet.