Midtgaard hus fra BoligPartner

Nøkkelferdig hus

Er du på jakt etter ferdighus? Da har du kanskje oppdaget at det finnes noe som heter nøkkelferdig hus og malingsklart hus, men hva er forskjellene mellom dem?

Kort oppsummert vil du ikke ha noe ansvar for byggeprosessen om du velger et nøkkelferdig hus. Navnet kommer av nøkkel i døra, altså klart til å flytte inn i ved overtagelse.

Dersom du velger å involvere deg i byggeprosessen, gjerne med den tanken om å spare penger underveis, innebærer dette i første omgang at du selv må skaffe byggetillatelse. For personer og firmaer som har erfaring med dette er denne prosessen relativt overkommelig. Har du derimot ikke gjort dette før, kan det by på flere problemer enn du først forutser. Du må for eksempel:

  • Utarbeide en situasjonsplan for tomten
  • Få godkjenning fra berørte naboer
  • Lage mål og tegninger av bygget
  • Lage en fremdiftsplan
Papirarbeid
Papirarbeid: Har man ikke erfaring med det byråkratiske rundt husbygging vil det fort bli mye ekstra arbeid om man skal gjøre dette selv.

Hvordan utarter byggeprosessen seg? Slik er veien til ny bolig

Dersom du ikke har nødvendig fagkompetanse vil dette kunne bli svært krevende, særlig om du har tenkt å gjøre dette ved siden av din vanlige hverdag som kanskje inkluderer full jobb og familieliv.I tillegg vil du ha ansvar for hele byggeprosessen og dersom noe skjærer seg, er det du som må ordne opp og sørge for å ha forsikringer i orden. Du må også selv finne underleverandører.

Firmaene som leverer nøkkelferdige hus vil selvsagt ta noe betalt for den delen av arbeidet du i prinsippet kunne gjort selv. En dyrekjøpt erfaring mange gjør seg, er nettopp at prisen på den jobben oppleves som relativt liten sammenlignet med arbeidsmengden man selv står igjen med. Firmaene har faste avtaler med underleverandører og har som regel innarbeidede rutiner på byggeprosessen med alt dette innebærer.

Hvor mye koster det?

Hos de ulike leverandørene vil nøkkelferdige hus variere i pris, kontra hva det samme huset koster om man velger å gjøre deler selv. Prisforskjellen kan være fra 100.000 kroner og opp mot én million kroner, avhengig av hvilket hus det dreier seg om og hva som er inkludert.

Uansett er det svært viktig at man leser nøye gjennom leveransebeskrivelsen slik at man er helt inneforstått med hva som følger kontrakten. I tillegg vil det ofte lønne seg å innhente tilbud fra flere leverandører på lignende husløsninger for å sammenligne og sørge for at du velger det beste tilbudet. Dette gjør du enkelt ved å fylle ut skjemaet på denne siden. Du vil da motta uforpliktende tilbud fra flere ferdighusleverandører og vil enkelt finne det beste tilbudet for deg og ditt boligprosjekt.

Hva følger egentlig med i prisen på et ferdighus? Få mer informasjon om det her

Malingsferdig hus

Du kan velge nøkkelferdig hus enten du har egen tomt, eller om du ønsker tomt i tillegg. En del leverandører tilbyr også malingsferdig hus, og dette er gjerne den rimeligste varianten. Som navnet antyder er ikke huset malt, og det er ofte en del andre ting som må fikses før det er innflytningsklart, i motsetning til nøkkelferdig hus som skal være innflytningsklart ved overtagelse.

Hva som følger med et malingsklart hus varierer fra leverandør til leverandør. Elementer som du ofte må fikse selv, i tillegg til innvendig og utvendig maling og sparkling, er parkett, gulvbord, gulvbelegg, fliser eller belegg på bad, badekar, dusjkabinett/dusjhjørne, lamper, peis og hvitevarer. Utvendige trapper, overbygg og rekkverk behøver heller ikke å være inkludert. Med andre ord kan det være lurt å vurdere egne ferdigheter opp mot reduksjonen i prislappen.